Máthé Áron
Máthé Áron

történész, szociológus

A történelem ismétli önmagát?

"A történelem nem ismétli önmagát, de rímel" (Mark Twain)

Kupjanszk, Lisicsanszk, Kramatorszk. A történelem ismétli önmagát? Hiba a Mátrixban? Vagy egyszerűen csak a "történeti morfológia" délibábjait láthatjuk, amikor is nagyon hasonló alakzatok tűnnek fel a történelemben egymást követően? Nyolcvan évvel ezelőtt gigászi küzdelem zajlott éppen azokon a területeken, ahol ma is véres harcok folynak. Újra téli vihar zajlik a sztyeppén? - tehetnénk fel tehát a kérdést, a második világháború egyik német hadműveletének neve ("Téli Vihar") után. Nos, oroszok vannak, de nem szovjetek és az állandóan hangsúlyozott nosztalgiájuk ellenére sem azok. Hamarosan jönni fognak a német tankok is, igaz, ezúttal nem Tigrisek, hanem Leopárdok. Van egy szállóige, ami így hangzik: "„Aki nem akarja ismerni a múltját, az arra ítéltetett, hogy újra és újra átélje azt.” Az eredetiét George Santayana filozófus mondta: "Aki nem képes felidézni a múltat, újra és újra megismétli azt."

De vajon most ki az, aki nem tanult? Nem tudjuk. Mindenesetre izgalmas térképekre bukkantunk egy második világháborús online gyűjteményben. 

A délnyugati front helyzete 1943. február elején (armchairgeneral.com)


A Don-kanyarban lezajlott csata "folytatása" 1943. február első napjaiban

Az ukrajnai háború, helyzet 2023 elején (militaryland.net)

1942. november 19-én a Vörös Hadsereg megindította az Uránusz-hadműveletet. Szétzúzták a szembenálló román erőket, és november 23-án a szovjetek bezárták a gyűrűt a Sztálingrádot már majdnem elfoglaló német 6. hadsereg körül. December 12-én a németek Téli Vihar fedőnéven ellentámadást indítottak, hogy feltörjék a gyűrűt és egy folyosót nyissanak a Paulus tábornok vezette, Sztálingrádban védekező erőikhez. Manstein és Hoth tábornokok felmentő tankjai bár több szovjet egységet is legázoltak de nem tudták áttörni a gyűrűt. Ráadásul igaziból is téli vihar tört ki a sztyeppén. A hófúvásban elakadt, kimerült német erők szenteste megindultak vissza, és sorsukra kellett hagyniuk éhező bajtársaikat a sztálingrádi katlanban. Ekkor már kibontakozóban volt a szovjetek újabb  támadása, amit 1943. január 13-án ismét egy stratégiai offenzíva követett: a Voronyezs-Harkov hadművelet, amelynek része volt a mi Don-kanyarban vívott tragikus csatánk. A szovjetek egészen Harkovig jutottak, el is foglalták a várost, de a németek híres "visszakézből" történő csapása itt már vereséget mért rájuk márciusban. 

2023 első hónapjaiban ugyanazok a helységnevek bukkannak fel, mint 80 évvel ezelőtt, a befagyott sztyeppén vívott harcok idején. Neonáci jelképek egyfelől, másfelől vörös csillag és sarló-kalapács tűnik fel a szélsőségeseknél. Ha minden igaz, hamarosan német gyártmányú tankok is lesznek arrafelé. Ma is borzalmas harcok folynak, de hála Istennek, egyelőre nem közelítik meg a második világháború volumenét a veszteségek. De ne felejtsük el, hogy ma is országok közötti háború folyik, amitől az európai ember rég elszokott. Oroszországban mozgósítás van, a másik oldalon pedig Kárpátalján például az ukrán hatóságok szó szerint vadásznak a férfiakra, folyik a kényszersorozás. Már most több százezer áldozata lehet a háborúnak.

Legyen béke!