Máthé Áron
Máthé Áron

történész, szociológus

A Turul

Eltávolították a Munkács várában található Turul-szobrot. A történet nyomába eredtünk!

2022. október 14-én, légiriadó örve alatt Baloga munkácsi polgármester indítványára a munkácsi várban levő Turul-szobrot eltávolították. Barbár módon lefűrészelték a helyéről, majd feldarabolták. A karmos lábak még a helyükön vannak. A terv szerint az ukránok nemzeti jelképe, a háromágú szigony ("trizub") fog a helyére kerülni.

Turul nélkül. Popovics Béla kárpátaljai helytörténész felvétele


Az 1896-ban országszerte hét millenniumi Turul-emlékművet emeltek, s ezek egyike volt a munkácsi turulszobor. Miután a csehek 1918-1919 során bevonultak a mai Szlovákia és Kárpátalja területére is, nekiláttatk a magyar vonatkozású emlékművek, szobrok ledöntésének. 1848-as honvédemlékművek és Mária Terézia pozsonyi szobra egyaránt sorra kerültek. A csehszlovák hatóságok 1924 végén a munkácsi turult is eltávolították. A bontási művelet 124 ezer koronájába került a prágai kincstárnak, ami egy kisebb vagyonnak számított a korban. Az emlékmű ugyanis olyan masszív volt, hogy a csehek az októberben elkezdett bontással csak december 17-én végeztek.

Egy évtizeddel később, 1935. március 31-én a Pesti Naplóban jelent meg a következő tudósítás: "Sátoraljaújhely már régebben akciót indított, hogy a munkácsi millenniumi emlékművet, a híres turulmadarat, amelyet a csehek még 1924. december 17-én lefűrészeltek a Rákóczi-vár oldaláról, megszerezze és Sátoraljaújhelyen állítsa fel. Sátoraljaújhelyen nemrégiben új akció indult. Kozma György főispán a miniszterelnökhöz fordult. A miniszterelnök felvette a kapcsolatot a cseh külügyminisztériummal, ahonnan közölték, hogy az ügyben nem tárgyalhatnak, mert a turul be lett olvasztva és anyagát egy cseh hősi emlékmű öntéséhez használták fel." Valójában nem lett beolvasztva a turul. Vajon a csehek ennyire nem volt tájékoztatva vagy szándékosan vezették félre a magyar kormányt?

Popovics Béla leírása szerint a cseh(szlovák) emlékmű elkészítésének a gondolata 1924 végén felmerülhetett, legalábbis egy korabeli munkácsi újságcikk tudósítása szerint. Ebben az állt, hogy a turult a cseh sólyommal, a sokollal akarták kicserélni a hatóságok, s "Ruszinszko" vagyis Kárpátalja Csehszlovákiához való "csatlakozásának" napját egy emléktáblával készültek megörökíteni. Erre azonban nem került sor. A turul után azonban a magas oszlop-talapzatot is elbontották. Az emlékmű köveinek jelentős része Ungvárra került, amit Munkács azután sem tudott visszaszerezni , hogy 1938 novemberétől 1944 októberéig újra Magyarországhoz tartozott ez a terület. Az eredti kövek egy része még ma is ott található. Ebben az időszakban továbbra is a várban volt maga a turul.

Cseh katonák az "elejtett" Turullal pózolnak

Miután Kárpátalja 1944-ben szovjet megszállás alá került, a térség központjának számító Munkácson intézkedtek először az új hatalom lényegét bemutató emlékművek felől. A városháza előtti téren (ami a magyar időkben ráadásul Árpád vezérről volt elnevezve) épült meg 1945 májusának végén az első tipikus szovjet emlékmű, amelynek tetejére egy ötágú csillag került. A kivitelezéssel megbízott tisztek utasítására a felső vár udvarán, a kút közelében a földön álló turulmadarat szétdarabolták. A darabokat teherautóval a város mellett lévő frigyesfalvi öntödébe szállították, s beolvasztották a fémmadarat. Ebből készült el a munkácsi ötágú csillag. Mivel anyag még bőven maradt, a frigyesfalvi vasgyárban egymás után készítették az egyes települések központjaiban felépített szovjet emlékművekre az ötágú csillagot. Nemcsak Kárpátalja számos helységébe jutott belőle, hanem Magyarországra és Csehszlovákiába is szállítottak az elkészült ötágú csillagokból.

A turulból azonban mégis volt, ami megmenekült. A munkácsi születésű, Amerikába emigrált Pákh család jóvoltából megmenekült három faragott kőtömb, melyen faragott kőfejek és egyéb díszítőmotívumok reliefjei láthatók a valamikori északkeleti bástyán felépített millenáris emlékműből, illetve a turulmadár lefűrészelt lábfejeik. Az eredeti szobron a lábfej hossza megközelítőleg 40 centiméter volt a kép tanúsága szerint.

A helyreállított Turul - egykor. (Vasil Stecko felvétele)

A szobrot 2008-ban Kijevben öntötték újra Belény Mihály (Mihajlo Belen) ungvári szobrász gipszmintája alapján, amely azonos az eredetivel, a fennmaradt tervek és fotók alapján. Az egytonnás turulszobor 2,5 méter magas volt, a szárnyak fesztávolsága 6 méter, a turul által tartott kard súlya egymagában 70 kilogramm. A visszaállítási projektet teljes egészében a Munkácsy-gyűjteményéről híres Pákh Imre nagyvállalkozó finanszírozta. "A visszahelyezést végző helikoptert és csapatot egy ukrán cégtől rendeltem meg, akik kiválóan teljesítették a feladatot" - olvashatjuk Pákh Imre szavait a Múlt-Kor beszámolójában. Pákh azt is elmondta, hogy az ukrán hatóságok kezdettől fogva támogatták a projekt megvalósítását. A turulszobor monumentális talapzatra került, amely a szoborral együtt a 25 méter magas volt.

Éppen a minap írtam arról egy bejegyzést a Mátyás-szobor kapcsán, hogy a szimbólumok milyen fontosak. A munkácsi Turul-szobor barbár eltávolításának egyértelmű célja van: a magyar közösség megalázása, s a kisebbség virtuális terének szűkítése.